Matcha latte – właściwości i sposób przyrządzania

Matcha latte – właściwości i sposób przyrządzania

Coraz więcej kawiarni ma w swojej ofercie matcha latte. Dla niektórych gości ta nazwa jest bardzo tajemnicza. Czy to kawa czy herbata? Jak smakuje i jak się ją pije? Warto się przyjrzeć temu naparowi i spróbować go, bo oprócz ciekawego smaku skrywa on wiele prozdrowotnych właściwości.

Matcha latte – kawa czy herbata?

Matcha to tradycyjna japońska zielona herbata. Nazywana jest najzdrowszą herbatą świata. Swoje właściwości uzyskuje dzięki wykorzystywaniu unikalnej metody hodowli i zbiorów. Na dwa tygodnie przed zbiorem liście krzewów herbaty przykrywane są specjalnymi matami, aby ograniczyć dopływające do nich promienie słoneczne. Powoduje to zmniejszenie dopływu energii, a co za tym idzie, wolniejsze dojrzewanie. Pozwala to na wykształcenie się dobrych dla zdrowia składników odżywczych. Herbata staje się również słodsza i bardziej aromatyczna. Następnie zebrane młode liście mielone są na drobny proszek, który jest podstawą naparu. Napój przygotowuje się z dodatkiem spienionego mleka. Podobnie przygotowujemy kawę latte. Stąd nazwa- matcha latte.

Korzyści z picia matcha latte

Matcha zawiera wiele drogocennych dla naszego organizmu składników. Poniżej przyjrzymy się działaniu niektórych z nich. Wszystkie te korzyści zostały potwierdzone w badaniach naukowych.

  • Heading3

Dzięki zawartości L – teaniny oraz kofeiny, a także ich proporcji, matcha korzystnie wpływa na nasze procesy poznawcze. Badania wskazują na wzrost zdolności skupienia uwagi na zadaniu oraz zwiększenie szybkości ich wykonywania. Ponadto po wypiciu naparu u badanych poprawiła się pamięć robocza i epizodyczna – potrzebna do przypominania niedawnych zdarzeń. Dzięki zawartości kofeiny matcha niweluje też poczucie senności oraz zmęczenia. L- teanina niweluje jednak nerwowość i wzrost ciśnienia krwi, które powoduje kofeina. W związku z tym może być traktowana jako zdrowszy zamiennik kawy. Napar matcha przypuszczalnie dobrze sprawdzi się w prewencji chorób, takich jak choroba Parkinsona czy Alzheimera lub wspomaganiu leczenia pacjentów z postępującą demencją.

  • Heading3

Wspomniana już L – teanina wykazuje więcej właściwości, które mogą nas wspomóc. Ma ona bowiem wpływ na utrzymywanie w organizmie dwóch bardzo ważnych hormonów, nazywanych też “hormonami szczęścia”dopaminy oraz serotoniny. Należą one do grupy neuroprzekaźników, które odgrywają ogromną rolę w pracy naszego mózgu. Mają swój udział w regulacji snu oraz procesów odpowiadających za motywację i koncentrację. Dodatkowo niedobór serotoniny może skutkować obniżeniem nastroju, a nawet depresją. Matcha wpływa więc korzystnie na nasze samopoczucie oraz obniża poziom stresu czy niepokoju.

  • Heading3

Kolejnym związkiem obecnym w napoju matcha są katechiny. Choć znajdziemy je również w innych produktach, np. w kakao czy roślinach strączkowych, w herbacie matcha jest ich najwięcej. Mają one działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne. Wspomagają układ immunologiczny, czyli korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu.

  • Heading3

Matcha jest bogata w antyoksydanty i przeciwutleniacze. Hamują one procesy starzenia się skóry i stres oksydacyjny, który odpowiada za uszkadzanie i niszczenie komórek organizmu. Istnieją podejrzenia, że ma on również wpływ na rozwój chorób układu sercowo – naczyniowego, osteoporozy czy wspomnianych wcześniej chorób Alzheimera i Parkinsona.

  • Heading3

Katechiny zawarte w herbacie matcha mają swój udział w hamowaniu rozwoju chorób nowotworowych. Zauważono korelację pomiędzy ilością spożywania zielonej herbaty a ryzykiem zachorowania na nowotwory prostaty oraz tych, które dotykają układu pokarmowego – w tym nowotworu jelita grubego czy żołądka.

  • Heading3

Zawartość katechin obniża również poziom cholesterolu LDL, a wraz z nim zmniejsza ryzyko tworzenia się tętniaka aorty, jako następstwa zmian miażdżycowych. Ponadto zmniejsza się ryzyko śmierci na skutek udaru lub zawału serca.

  • Heading3

Ten punkt ucieszy wszystkich, którzy starają się pozbyć zbędnych kilogramów. Badania wykazały, że zielona herbata korzystnie wpływa na metabolizm i wspomaga dbanie o zgrabną sylwetkę. Działanie matcha różni się tym, że jest ono zwielokrotnione dzięki temu, że sproszkowane liście spożywamy wraz z napojem. Badania wśród osób zmagających się z otyłością wykazały, że zawartość katechin przyspiesza spalanie tłuszczu, bo zwiększają się wydatki energii organizmu. Przy okazji spalania dodatkowych kalorii obniża się we krwi pozom glukozy oraz insuliny. Jest to bardzo przydatna informacja dla osób zmagających się z cukrzycą czy insulinoopornością. Ponadto zmniejsza się obwód naszego pasa, który jest istotnym wyznacznikiem zdrowia. Związany jest on bowiem z występowaniem otyłości brzusznej, która jest niekorzystna dla całego układu krwionośnego i stanowi obciążenie dla serca. Często zwiększony obwód pasa alarmuje nas o możliwości występowania zwiększonego poziomu ciśnienia we krwi, cukrzycy lub podwyższonego stężenia cholesterolu w osoczu krwi. W walce z nadwagą warto więc do odpowiednio skomponowanej diety oraz aktywności fizycznej włączyć picie zielonej herbaty – najlepiej jako napar matcha.

Matcha latte właściwości

Na co zwrócić uwagę przy zakupie

W sklepach znajdziemy wiele rodzajów herbat. Matcha zdobywa coraz większą popularność, szczególnie wśród zwolenników zdrowego żywienia. Stąd też zwiększona produkcja i dostępność. Niestety nie każdy producent oferuje produkty wysokiej jakości. Jeśli nasza matcha ma być wartościowa i wzbogacić nasz organizm, a przy tym świetnie smakować, warto zwrócić uwagę na kilka czynników.

  • kraj pochodzenia – warto wybierać produkty z Japonii, jako że napój i metoda uprawy pochodzą z tego kraju
  • certyfikaty jakości – nie każdy produkt posiadający naklejkę “bio”, “eko” itp rzeczywiście taki jest. Produkty organiczne powinny być oznaczone specjalnymi certyfikatami, które gwarantują nam jakość uprawy.
  • kolor – powinien być jasnozielony. Niektóre produkty oprócz sproszkowanych liści mogą zawierać dodatek gałązek lub innych substancji wypełniających, które mogą wpłynąć na kolor i smak herbaty

Przechowywanie

Matcha powinna być przechowywana w miejscu suchym, chłodnym i zaciemnionym. Dobrym pomysłem będzie trzymanie jej w szczelnej puszce w szafce lub w lodówce.

Przygotowanie matcha latte

Z parzeniem tej herbaty wiążą się różne rytuały. W Japonii przygotowanie naparu trwa nawet godzinę! Można ją jednak bez problemu przyrządzić samodzielnie w domu.

Potrzebne przybory i składniki

  • wysoka szklanka lub filiżanka
  • chasen – bambusowa trzepaczka do herbaty
  • spieniacz do mleka
  • sitko
  • mleko roślinne (może być też tłuste mleko krowie)
  • matcha
  • opcjonalnie – substancja słodząca według uznania, może być to np. erytrytol, ksylitol czy syrop klonowy

Dla osób, które chcą zaparzać w bardziej rytualny, wyjątkowy sposób, ciekawym rozwiązaniem może być zakup zestawu do parzenia matcha, w którym znajdziemy również takie przyrządy jak:

  • matchawan / chawan – czarka do parzenia
  • chashaku – bambusowa miarka do odmierzania herbaty

Matcha – sposoby parzenia

Sposób tradycyjny:

Składniki:

  • matchawan / chawan – czarka do parzenia
  • chashaku – bambusowa miarka do odmierzania herbaty
  • chasen – bambusowa trzepaczka do herbaty
  • sitko
  • matcha

Przygotowanie:

  1. Za pomocą chashaku odmierzamy dwie porcje herbaty. Odpowiada to mniej więcej pojemności jednej łyżeczki. Następnie przesiewamy ją przez sitko do czarki.
  2. Zalewamy przygotowaną herbatę wodą o temperaturze ok 70 – 80 stopni. Temperatura jaką wybierzemy będzie wpływać na odczuwany smak. Niższa pozwoli na uzyskanie bardziej delikatnego naparu, cieplejsza wydobędzie głębszy aromat.
  3. Bierzemy chasen (bambusową trzepaczkę) i mieszamy wodę z herbatą, aż do uzyskania zielonej piany. Trwa to ok 30 sekund. Przy dobrym wymieszaniu tworzy się zawiesina, dzięki czemu wypijamy sproszkowane liści razem z naparem.
  4. Do zawiesiny dolewamy wody, wedle uznania. Działa to podobnie jak z kawą – niektórzy wolą słabszą i bardziej rozwodnioną, inni preferują gęstą i bardziej intensywną w smaku.

Matcha w tej formie jest już gotowa do picia

Matcha latte:

Składniki:

  • wysoka szklanka lub filiżanka
  • spieniacz do mleka
  • sitko
  • mleko
  • matcha
  • słodzik wedle uznania

Przygotowanie:

  1. Podgrzewamy mleko do ok 65 stopni, a następnie je spieniamy. Jego rodzaj jest bez znaczenia, choć polecane jest mleko roślinne – kokosowe lub owsiane. Dodają lekko słodkiego smaku i są zdrowsze. Jeśli wybierzesz mleko krowie, pamiętaj, że musi ono mieć odpowiednią zawartość tłuszczu, aby się spieniło. Może to być 2% lub 3,2%. Spienione, ciepłe mleko przelewamy do wysokiej szklanki.
  2. W osobnym kubeczku przesiewamy przez sitko łyżeczkę (ok 2g) herbaty matcha. Dolewamy odrobinę wody w temperaturze 80 stopni i mieszamy energicznie, aż do uzyskania piany. Możemy wykorzystać w tym celu spieniacz do mleka.
  3. Przelewamy delikatnie napar do przygotowanego wcześniej mleka.
  4. Teraz, jeśli lubisz, możesz dodać wybraną substancję słodzącą.

Matcha latte jest gotowa, smacznego!

Inne zastosowanie

Matcha latte może być podawana również w wersji na zimno – idealnej na gorące, letnie dni. Wystarczy przed przyrządzeniem naparu i podgrzaniem mleka wypełnić wysoką szklankę kostkami lodu, a następnie zalać je mlekiem i herbatą według podanych wcześniej kroków.

Choć samo picie matcha latte dostarcza nam wielu korzyści i wspaniałych doznań smakowych, może być nie tylko zamiennikiem kawy lub jednym z ulubionych naparów. Możemy również wykorzystać ją do innych potraw. Matcha dodawana jest także do ciast, deserów jogurtowych, muffinów czy owsianek.

Warto zainteresować się tym rodzajem herbaty oraz jej szerokim zastosowaniem, gdyż jak widać możemy na tym wiele zyskać. Nie tylko nowe doznania kulinarne, ale też korzyści zdrowotne, pomoc w odchudzaniu czy w zmniejszeniu ilości wypijanej kawy. Może uda Wam się też zaskoczyć znajomych lub rodzinę niecodziennie przygotowanym napojem i przekazać swoją wiedzę. Na pewno wszystkim wyjdzie to na zdrowie!

Dodaj komentarz