Piernik pomarańczowy z mąki jaglanej

Piernik pomarańczowy z kaszy jaglanej

Autor: Marta


SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki (jaglanej i pszennej w proporcji 1:1)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 120 g ksylitolu
  • 70 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza 200 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia 5 g
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżka ciemnego kakao 10 g
  • aromat śmietankowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE:
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce z małymi oczkami. Następnie wyciśnij z niej sok do kubka. Jajka wbij do miski i zmiksuj na wysokich obrotach na puszystą masę. Dodaj ksylitol i dalej miksuj. Dodaj do masy olej koksowy, mleko oraz sok pomarańczowy i kontynuuj miksowanie. Następnie wsyp powoli mąkę, ciągle miksując oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Dodaj skórkę z pomarańczy oraz aromat śmietankowy i wymieszaj łyżką. Przelej masę do formy do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju koksowego. Moja forma była mała – miała 18 cm średnicy. Piecz w piekarniku przez 40-50 minut.Całość można przełożyć domowym dżemem i ozdobić wiórkami kokosowymi oraz kawałkami mandarynki.

Comments are closed.