Piernik pełnoziarnisty

SKŁADNIKI:

  • szklanka mąki pszennej 130 g
  • szklanka płatków owsianych 130 g
  • szklanka mleka 0,5 % tłuszczu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu 40 g
  • łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka tabletek stewii
  • pół opakowania przyprawy korzennej do piernika

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zmiel na pył – ja to zrobiłam blenderem:) W mleku rozpuść 5 tabletek stewii – sprawdź czy na pewno się rozpuściły i w razie potrzeby rozgnieć je łyżeczką. Jajka zmiksuj w całości do uzyskania puszystej konsystencji, dodaj miód, mąkę i płatki oraz mleko i ciągle miksuj. Kiedy powstanie gładka masa dodaj proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną i wymieszaj.
Ciasto przelej do formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia lub użyj formy silikonowej (polecam, bo ciasto w ogóle nie przywiera!). Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez około 45 minut.

Comments are closed.