Mój czerwony! / PRZEPISY

Dziś, 24.11- dzień BURACZANY (lub BURAKA, jak kto woli ☺)! Dlatego myśliMy co by tu z nich pysznego zrobić… Bingo! Mamy dla Was 3 zdrowe i zmyślne, acz proste inspiracje, które zrobicie 1-2-3: kanapka, placuszki, a do tego – koktaj! 🙂 Na pewno podniosą Waszą ODPORNOŚĆ i mają mnóstwo innych zalet. Sprawdźcie jakich!
Buraka można jeść na różne sposoby: na surowo, gotowane, pieczone, czy w formie barszczu. Za piękny kolor buraków odpowiedzialne są antocyjany, a w szczególności betaina – czerwono-fioletowy barwnik, który pełni również rolę przeciwutleniacza. Wykazują również działanie antybakteryjne. To właśnie dlatego bardzo dobrze wpływają na naszą odporność. Do zalet buraka należy również zdolność obniżania ciśnienia krwi, dzięki zawartości azotanów. Są również cennym źródłem kwasu foliowego, żelaza, witaminy C i B co wpływa na poprawę parametrów krwiotwórczych.
Przepisy autorstwa Anny Dutkowskiej, Dietetyczki Klinicznej, Dietetyczki Programu „PoZdro!” z Gdyni.
Kanapka z pastą z pieczonych buraków i fasoli
Składniki:
1 ½ szklanki ugotowanej fasoli lub puszka fasoli
1 burak średniej wielkości
1 – 2 łyżki chrzanu
½ – 1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oleju
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Buraczka wyszorować, owinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika, piec przez około 45 – 60 minut.
Upieczonego buraka rozwinąć, przestudzić, odciąć końcówki, a następnie zmiksować w blenderze z resztą składników na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeść na dobrym pieczywie lub zamiast ćwikły.
Placki z buraków i cukinii
Składniki:
300g burak
200g cukinia
1/2 cebuli
ząbek czosnku
1 szt. jaja
15g szczypiorku
25g mąki ziemniaczanej
łyżka słonecznika, nasiona
łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Buraki i cukinie zetrzeć na tarce. Wymieszać ze sobą, dodać pozostałe składniki. Wymieszać i smażyć małe placuszki na wcześniej rozgrzanej patelni.
Koktajl fioletowy
Składniki:
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki wody
1 szklanka czarnych jagód
1 burak
1/4 szklanki jogurtu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Gotowe!
WSZYSTKIEGO PYSZNEGO!
fot. Pixabay, Desertrose7

Comments are closed.