Makowiec z masą budyniową

SKŁADNIKI:
CIASTO:

  • pół szklanki mąki pełnoziarnistej 60 g
  • pół szklanki zwykłej mąki pszennej 60 g
  • 40 g oleju kokosowego
  • 1 żółtko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ksylitolu 30 g
  • 2-3 łyżki wody

MASA BUDYNIOWO MAKOWA:

  • 1 proszek budyniowy bez cukru
  • 400 ml mleka 0,5 % tłuszczu
  • 100 g suchego maku
  • 2 łyżki ksylitolu 30 g
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu migdałowego

PRZYGOTOWANIE:
Z mąki, oleju, żółtka, ksylitolu i proszku do pieczenia ugnieć ciasto – dodaj trochę wody, jeśli nie będzie chciało się wyrobić. Owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj masę budyniowo makową. Przygotuj budyń z dodatkiem ksylitolu tak, jak to opisano na opakowaniu budyniu. Pamiętaj, że musisz dodać mniejszą ilość mleka – 400 ml. Do ciepłej masy budyniowej dodaj mak i kilka kropel ekstraktu migdałowego. Dokładnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż na spodzie formy keksówki.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika wyłóż na nie masę budyniową i piecz kolejne 30-40 minut.

Comments are closed.