Kulinarne warsztaty PoZdro! od kuchni

4kg jogurtu naturalnego, 1,5 kg pomidorów w puszce, 3 kg kaszy jaglanej, 3 kilo cytryn, sezonowe warzywa i ogromny bukiet aromatycznych ziół, to tylko niektóre ze składników, które były potrzebne uczestnikom Warsztatów Kulinarnych PoZdro! we Wrocławiu do stworzenia 500. talerzy zdrowych, efektownych, kipiących smakiem dań.
W sobotę, 8 października, podczas wielkiej lekcji gotowania obecnych było ponad 130 osób. W gwarną kuchnię PoZdro! na jeden dzień zamieniły się wnętrza Zespołu Szkół Budowlanych przy ul. Grabiszyńskiej 236 we Wrocławiu. Kilka godzin nauki, obcowania i zabawy smakiem!
Warsztaty były specjalną nagrodą dla grupy 38. wzorowych uczestników Programu – naszych prymusów PoZdro! 🙂 – którzy wykazali się szczególnym zaangażowaniem w Program. W roli kucharzy wystąpiły dzieciaki, jednak w spotkaniu wzięły udział całe Rodziny, dzięki czemu atmosfera była niemal domowa :).
Warsztaty poprowadzili doświadczeni, profesjonalni kucharze, strażnicy zdrowego gotowania. Eksperci Istytutu Rozwoju i Żywienia Eligo dali młodym, kucharskim adeptom prawdziwą szkołę. W inspirujący, przystępny sposób wprowadzili obecnych w tajniki sztuki gotowania. Zdrowo, oryginalnie, ale prosto i pysznie! Warsztaty miały nauczyć w jaki sposób zmodyfikować swój styl żywienia, żeby osiągnąć wyznaczony, dietetyczny cel i zachęcić młodzież do kuchennej samodzielności.
PoZdrowicze krok po kroku uczyli się jak przyrządzać wyśmienite potrawy, własnoręcznie je gotując. Powstały doskonałe dania i kompozycje na cały, aktywny dzień! Dzieciaki obróciły w czyn oryginalne pomysły na: śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Do menu trafiły: frittata z warzywami, tortilla zawijana z pastą z czerwonej fasoli i omletem, jaglanka z na słono z warzywami i kozim serem (niektóre dzieciaki po raz pierwszy go spróbowały) oraz pełnoziarnisty makaron z kurczakiem w sosie BBQ. Dla równowagi, powstały też pełne dobrej energii desery: jaglanka z prażonymi owocami pod pierzynką z jogurtu z cynamonem i wanilią, przekładaniec owsiankowy, rafaello jaglane. Pragnienie nowych, kulinarnych doświadczeń skutecznie ugasiła woda ogórkowa. A smak wszystkich potraw i napojów podbiły zioła. Mniam!
Wszystkie dania łączyła bombowa zawartość witamin, mikro i makro elementów oraz cennych dla organizmu składników. Ale co równie ważne – przygotowane aż w siedmiu rodzajach potrawy smakowały wszystkim, i dzieciom, i dorosłym – opinie były jednogłośne! 🙂 Na zajęciach dzieciaki udowodniły wyraźnie, że naprawdę lubią i umieją gotować. Nie obyło się bez drobnych skaleczeń, ale nade wszystko, królował dobry humor, co miało zdecydowanie swój bardzo smaczny wyraz.
Przepisy czekają na Was TUTAJ 🙂

Comments are closed.