Jedz zdrowo!
WŁAŚCIWE ŻYWIENIE
Przyspieszony rozwój gospodarczy wpłynął negatywnie na jakość żywności i nasze nawyki związane z jedzeniem:
- Gotowa żywność, dostępna na wyciągnięcie ręki sprawia, że sięgamy po nią automatycznie, nawet gdy nie jesteśmy głodni
- Łatwy i szybki sposób przygotowania produktów wysokoprzetworzonych (np. gotowych do spożycia tuż po podgrzaniu) pozbawia je wartości odżywczych
- Wzmacnianie smaku składu produktów solą, cukrem, sztucznymi składnikami oraz wysoką zawartością tłuszczy, dla zwiększenia ich walorów smakowych i zapachowych, potęguje nasze łaknienie na produkty niskiej jakości, nie dostarczające organzimowi cennych składników
- Powszechne użycie chemicznych środków konserwujących, dla wydłużenia daty przydatności nie jest obojętne dla naszego zdrowia
To wszystko doprowadziło do nadmiernego, wręcz mechanicznego spożycia żywności, która często zawiera więcej substancji uzależniających nasz organizm (substancje słodzące, sól) niż wartości odżywczych…
Do tego zajadamy stres, chandrę, zły nastrój, nudę czy nawet ból głowy. Nasz organizm nie jest w stanie spalić takiej ilości dostarczanych kalorii, pojawiają się więc kłopoty z nadwagą i otyłością. Powszechne stało się stosowanie drastycznych i wyniszczających diet. Jednak żadna dieta-cud nie jest rozwiązaniem!
Na szczęście masz wpływ na to, jaki styl życia prowadzisz!
ZAPAMIĘTAJ!
DOKONAJ ZMIANY NAWYKU W 4 KROKACH
Ustalmy co chcemy zmienić
Odkryj, jaką masz za to zachowanie nagrodę
Znajdź wskazówkę
Zaplanuj to, co możesz zmienić
ZMIEŃ ZŁE NAWYKI
Jedz posiłki regularnie co ok. 3 godziny, maksymalnie 5 posiłków dziennie.
Pamietaj, że wszystko co jesz ( oprócz czystej wody), jest traktowane przez Twój organizm jako posiłek, ponieważ dostarcza mu energii np. batonik, garść orzechów, cukierek, a nawet napój wysokosłodzony; ostatni posiłek powinien być lekki (np. twarożek, sałatka z kurczakiem), zjedz go przynajmniej na 2 godziny przed snem, aby organizm miał czas go strawić.
Zasada dłoni
Najprostszą zasadę, która pozwala kontrolować rozkład posiłków w ciągu dnia, możemy nazwać zasadą dłoni – pięć posiłków, pięć przerw pomiędzy nimi.
Każdy zjadany przez nas posiłek powinien mieć swoją nazwę (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Niezaplanowane podjadanie to dostarczanie do organizmu nadmiaru energii, co w konsekwencji prowadzi do nadmiaru masy ciała.
Zamień niezdrowe przekąski tj. chipsy, ciastka, drożdżówki, batoniki na ich zdrowe zamienniki – warzywa, suszone owoce, orzechy.

FAKTY I MITY
Wydaje się to jednak niemożliwe! Dodatkowe kilogramy nie biorą się przecież z powietrza – dziecko musiało jeść. Czasem jednak nie bierzemy pod uwagę tego, co dziecko zjada między posiłkami: różnego rodzaju przekąsek, słodzonych napojów czy wieczornego podjadania. Są to tak zwane bezwartościowe kalorie, które, poza dodatkową energią, nie mają żadnych wartości odżywczych. Więcej na ten temat w rozdziale poświęconym dietetyce.
Otyłość związana jest z zachowaniami żywieniowymi. Jak żywią się dziadkowie, tak uczą swoje dzieci i wnuki. Dlatego mówimy o tzw. społecznym genie otyłości. Ale to my decydujemy, co, w jakiej ilości i kiedy jemy oraz czy regularnie uprawiamy aktywność fizyczną.
Ostatnimi czasy na popularności zyskała dieta bezglutenowa. Jest to dieta, której podstawową i jedyną zasadą jest wykluczenie z jadłospisu glutenu (szczególnego rodzaju białka). Źródłem glutenu są: pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz i jęczmień. Może nim być także owies, ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia jego upraw zbożami glutenowymi. Wykluczeniu podlegają wszystkie produkty, będące pochodną wymienionych zbóż oraz mające je w swym składzie. Wg wskazań medycznych, dieta bezglutenowa przeznaczona jest dla osób z alergią na gluten lub celiakią. Zaleca się ją również u dzieci z autyzmem. Aktualnie prowadzone są badania, mające na celu sprawdzenie, czy przy innych jednostkach chorobowych eliminacja glutenu poprawia komfort życia.
Sama dieta bezglutenowa nie jest łatwa do stosowania. Wymaga bezwzględnej eliminacji wielu produktów zwyczajowo obecnych w naszej kuchni. Stosowanie jej bez wyraźnych wskazań medycznych wydaje się więc mało racjonalne. Dodatkowo nie jest też obojętna dla naszego organizmu. Dieta bezglutenowa, stosowana długotrwale w niewłaściwy sposób, może doprowadzić do licznych niedoborów (błonnika, kwasu foliowego, cynku, żelaza, magnezu).
Czasami tak bardzo boimy się, że nasze dziecko będzie głodne, że cały czas podsuwamy mu coś do jedzenia, doprowadzając często w ten sposób do rozwoju nadmiaru masy ciała. Tymczasem uczucie głodu jest całkowicie naturalnym stanem i ma prawo się pojawić na ok. pół godziny przed planowanym posiłkiem. Oczywiście czym innym jest uczucie lekkiego ssania w żołądku, a czym innym napady głodu. Pierwszego nie trzeba się bać, a drugiego trzeba unikać.
Jeżeli będziemy przestrzegać zasady regularnie spożywanych posiłków (5 posiłków dziennie co 3 godziny), właściwie skomponowanych, możemy nie obawiać się napadów głodu.
Warto również pamiętać, że można jeść tak, aby uczucie sytości trwało dłużej. Konieczne do tego jest spożywanie produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik, z dodatkiem warzyw, popitych wodą.
Uczucie sytości osiągamy dzięki objętości spożytego pokarmu, a nie jego kaloryczności. Sztuka polega na tym, aby posiłek był tak skomponowany, żeby jego objętość dawała uczucie sytości, a kaloryczność i skład pozwalały na prawidłowy rozwój.
Obecnie na świecie ponad 170 mln dzieci ma nadwagę lub otyłość!
Wskaźnik masy ciała, czyli BMI (Body Mass Index)
To współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja (zakres wartości) wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci do ok. 14 roku życia.
Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka wykorzystuje się siatki centylowe, które powinny być dostosowane dla danej populacji.