Dietetyczne pierniczki

Dietetyczne Pierniczki

Autor: Agnieszka


SKŁADNIKI:

  • szklanka zmielonych płatków owsianych
  • szklanka zmielonych otrąb pszennych
  • 3 łyżki miodu
  • stewia do smaku
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 torebki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 średnie jajko
  • około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka 0,5%
  • aromat śmietankowy (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE
Otręby i płatki zmiel wcześniej na pył i odmierz po szklance, wysyp na stolnicę, wlej rozpuszczony gorący miód i wymieszaj dużym nożem. Ciągle siekając, dodawaj kolejno stewię, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie oliwę i jedno jajko. Zagniataj ręką ciasto dolewając stopniowo mleko , aż ciasto będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche (możliwe że nie wykorzystasz całego mleka bo masa byłaby za rzadka). Dokładnie wyrabiaj ręką przez około 10 minut. Ciasto dobrze zostawić na noc w lodówce żeby się „przegryzło”. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm.
Foremkami wykrajaj z ciasta pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 – 3 cm od siebie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

Comments are closed.