W zdrowej diecie nie może zabraknąć tłuszczów. Olej kokosowy przez kilka sezonów był znany ze swoich wspaniałych właściwości, określany był nawet mianem superfood. Jednak moda na olej kokosowy staje się coraz bardziej kontrowersyjna, ponieważ ma swoje wady i zalety.
Jakie właściwości ma olej kokosowy?
Zbyt duża ilość kwasów tłuszczowych występujących w oleju kokosowym stosowanym w diecie może powodować wzrost stężenia „złego cholesterolu”. Spożywanie go w zbyt dużych ilościach zwiększa ryzyko chorób serca. Nieodpowiednio dobrana dieta może mieć negatywne skutki na zdrowiu. Choć badania wskazują, że olej kokosowy może przyczyniać się do zmniejszania ilości tkanki tłuszczowej, jednocześnie podnosi ryzyko rozwoju cukrzycy i nadciśnienia, a także chorób naczyniowo-sercowych. Nie jest także najlepszych składnikiem sprzyjającym utracie masy ciała. Odpowiednia ilość oleju kokosowego w diecie pozwala czuć sytość, oczywiście z dobrze dobraną dietą niskoenergetyczną bogatą w warzywa i owoce.
Jaka ilość oleju kokosowego jest najlepsza w diecie?
Oleju używany w diecie ma wiele pozytywnych skutków. Należy używać oleju kokosowego w bardzo małych ilościach, po to by poprawić smak potraw i ich wartość energetyczną. Jednocześnie trzeba kontrolować spożycie energii ze wszystkich potraw, szczególnie podczas diety redukcyjnej. Niezależnie od rodzaju diety olej kokosowy musi być jedynie dodatkiem do pokarmów bogatych w składniki odżywcze.
Czy można smażyć na oleju kokosowym?
Olej kokosowy zawiera wysoką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, co z gastronomicznego punktu widzenia sprzyja używaniu go do smażenia. Posiada wyższy punkt dymienia, dzięki czemu łatwiej używać go w kuchni. Podobnie jak oliwa z oliwek, która także ma bardzo wysoką stabilność termiczną.
Jakie właściwości ma olej kokosowy?
- Działa antybakteryjnie, ponieważ zawiera kwas laurynowy,
- Wykazuje także działanie przeciwgrzybicze,
- Wspomaga leczenie jamy ustnej,
- Używa się go także do leczenia schorzeń jelitowych.
- Ma doskonały wpływ na skórę i leczy wiele infekcji skórnych takich jak trądzik, łuszczyca i egzema.
- Olej kokosowy swobodnie można nakładać bezpośrednio na skórę, blokuje on wzrost bakterii i mikroorganizmów.
Czy olej kokosowy jest zdrowy?
Posiada wady i zalety, ale najważniejsze jest zachowanie umiaru i zdrowego rozsądku. Stosując olej kokosowy w niewłaściwy sposób można sobie zaszkodzić, dlatego tak ważna jest odpowiednio dobrana dieta. Znając właściwości oleju kokosowego można w łatwy sposób zastosować go w diecie do redukcji masy ciała. Nie można dosłownie stwierdzić, czy jest zdrowy, ponieważ ma różne właściwości i trzeba wiedzieć w jaki sposób je zastosować w diecie i pielęgnacji skóry.