Czwartkowe PRZEPISY na ODCHUDZONE PĄCZKI

PączkiNo dobrze. Jeśli czuć wiosnę i jest, cóż, tłusty czwartek – to oznacza PĄCZKI. Ale… niech będą INNE! Nie tłuste, ociekające lukrem, tylko zdrowsze – bo takie też są ! Przedstawiamy PRZEPISY NA ODCHUDZONE PĄCZKI – pyyychoty! Ze zdrowszymi składnikami. Znikają od razu 🙂 A jeśli już naprawdę nie będziecie mogli się oprzeć klasyce – to pamiętajcie – 1, no, może maksymalnie 2 +koniecznie dodatkowa porcja ruchu! 🙂 Bo umiar, umiar, umiar najważniejszy! 🙂
Pieczone pączki orkiszowe

  • 100 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 50 g ksylitolu (może być cukier)
  • 420 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 całe jaja
  • 160 g masła klarowanego
  • powidła do nadzienia

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wyciągamy odpowiednio wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Robimy rozczyn z ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, pokruszonych drożdży i ksylitolu, odstawiamy na kilkanaście minut, by się spienił. Po tym czasie rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką i solą i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, a gdy zrobi się jednolita masa bez grudek, dodajemy jaja i wyrabiamy przez kilka minut ciasto ręcznie lub mikserem (końcówka – hak) – musi być sprężyste. Nie przerywając wyrabiania, dodajemy stopniowo stopione wcześniej i przestudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto będzie dość tłuste i ciężkie, ale bez obaw – pozostawione w spokoju pięknie wyrośnie. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywając lekko zwilżoną ściereczką. Po mniej więcej godzinie, gdy podwoi objętość, wyjmujemy je na blat, uderzamy kilkukrotnie pięścią, by je odgazować, a następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawamy okręgi. Do środka wkładamy łyżeczkę marmolady (może być kostka czekolady) i zaklejamy jak pierogi (warto mieć pod ręką mąkę, by łatwiej się sklejały), a następnie delikatnie formując kule. Pączki układamy w papierowych papilotkach na muffiny łączeniem do dołu. Aby się błyszczały, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 25 pączków. Pieczemy je w dwóch partiach. Pierwszą wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 180 stopni (góra-dół) i pieczemy około 20-25 min, drugą – w już rozgrzanym piekarniku ok. 15-20 min.
Pieczone pączki twarogowe
Składniki (na 8 normalnej wielkości pączków):

  • 1 szklanka mąki
  • 250 g twarogu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajko z twarogiem i ksylitolem zmiksować mikserem, dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto.
Pokroić na osiem części, z każdej uformować pączka, kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia(zachować odstępy) piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
UWAGA! Do środka można dać dowolne nadzienie (przed formowaniem spłaszczyć w dłoniach dać dwie kostki czekolady lub dowolny dżem) uważać tylko żeby dokładnie skleić. Nie powinno nic wyciekać ponieważ ciasto jest dosyć gęste.
Po upieczeniu paczki są miękkie, nie wiadomo jak się zachowują na drugi dzień, bo znikają zanim wystygną 🙂
Pączki pieczone w piekarniku
Składniki:

  • 50 g dobrej jakości masła klarowanego
  • 300 g mąki razowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 120 ml mleka light
  • 100 g zdrowego słodziku, np. ksylitol, stewia, erytrol
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • Cynamon

Sposób przygotowania:
Przygotuj rozczyn z drożdży, mleka i ksylitolu. Odstaw go na około 30 min. W międzyczasie rozpuść w rondelku masło. Wymieszaj wszystkie składki z przesianą dokładanie mąką, dodając na końcu tłuszcz. Tak przygotowane ciasto odstaw na 40 min w ciepłe miejsce. Po upływie wskazanego czasu rozwałkuj je na grubość 1,5 cm. Za pomocą szklanki wykrój z niego kółka i układaj je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Nastaw piekarnik na 160 stopni Celsjusza i piecz je w nim przez około 30 min. Po wyjęciu możesz posypać je kruszonymi orzechami, migdałami lub fruktozą.
Serowe pączki w wersji light
Składniki:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki razowej
  • 2 homogenizowane serki naturalne
  • 0,25 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Żółtka z kolei ucieramy z ksylitolem na puszystą jednolitą masę. Przesiewamy mąkę przez sito i łączymy z proszkiem do pieczenia. Łączymy stopniowo cały czas mieszając pianę z białek z masą z żółtek, mąką i serkami.
Ciasto przekładamy na blachę porcjami. Pączki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok. 30 minut. Posypujemy dowolnymi dodatkami.
SMACZNEGO !!!
Poleca Anna Dutkowska – dietetyk Programu PoZdro!
 
Foto: http://pixabay.com

Comments are closed.