Czarny czosnek – Twój sposób na zdrowie

Czarny czosnek – Twój sposób na zdrowie

Czarny czosnek jest dużo mniej popularny od swojego białego, tradycyjnego odpowiednika. Jednak nie jest niczym innym, jak właśnie białym czosnkiem przechowywanym w wysokiej temperaturze. Znany jest już od wieków i został odkryty na terenach dzisiejszej Japonii i Korei. Jak powszechnie wiadomo, oba te kraje to raj dla osób, które chcą zachować zdrowie i młodość. Zatem jakie właściwości ma czarny czosnek? Jak powstaje i o co w ogóle tyle szumu? Czytaj dalej, dokładnie opisujemy, czym jest czarny czosnek.

Czarny czosnek – co to jest

Czarny czosnek to nic innego, jak zwykły, biały czosnek poddany działaniu wysokiej temperatury przez wiele dni. A dokładniej należy przechowywać biały czosnek przez sześćdziesiąt dni w sześćdziesięciu stopniach Celsjusza, aby zmienił kolor i sfermentował.

Czarny czosnek – czy warto

Zdecydowanie warto. Czarny czosnek, podobnie jak jego biały odpowiednik, jest uznawany za superfoods, czyli super żywność, wysoko funkcjonalną. Dodatkowo jest też naturalnym antybiotykiem. Kiedyś wierzono, że osoby, które będą jadły czarny czosnek, będą żyły wiecznie. Tak oczywiście nie jest, ale zdecydowanie warto go jeść, aby przez długie lata cieszyć się zdrowiem.

Jedna główka posiada aż 18 aminokwasów, które są niezbędne do produkcji białek, czyli składnika budulcowego organizmu człowieka. Czarny czosnek zapobiega również zachorowaniu na raka, ponieważ zawiera mnóstwo antyoksydantów.

Czarny czosnek fermentowany właściwości

Czarny czosnek jest naturalnie fermentowanym produktem, co sprawia, że ma wiele bogatych właściwości odżywczych. Jako podstawowe można wymienić:

  • działania przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne,
  • dodaje energii, pobudza, a jednocześnie pozytywnie wpływa na działanie układu nerwowego,
  • obniża poziom cukru, co jest szczególnie istotne w czasach zwiększonej ilości zachorowań na cukrzycę czy insulinooporność,
  • łagodzi bóle stawowe,
  • pozytywnie wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci – zamiast łykać popularne suplementy diety, sięgnij po naturalny czarny czosnek,
  • jest źródłem wapnia, żelaza i magnezu – doskonale sprawdzi się więc jako element diety wegańskiej i wegetariańskiej,
  • pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu – dzięki właściwościom wspierającym pracę wątroby, która jest odpowiedzialna za pozbywanie się niechcianych substancji z organizmu,
  • pomaga w profilaktyce otyłości
  • spowalnia procesy starzenia – dzięki dużej obecności antyoksydantów, które blokują wytwarzanie wolnych rodników
  • pomaga obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów

Jak widzisz, czarny czosnek ma mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Warto go jeść, aby długo pozostać w dobrym zdrowiu. A dodatkowo zadbać o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.

Czarny czosnek a wątroba

Czary czosnek dzięki swoim właściwościom odtruwającym świetnie wpływa na pracę wątroby. Wspomaga ją w usuwaniu toksyn z organizmu, podobnie jak wiele fermentowanych produktów. Warto jeść regularnie czarny czosnek, aby pomóc wątrobie w codziennej pracy. Cały proces odtruwania wspomaga obecność związku, który znajduje się między innymi w cebuli, ale również w czosnku. Związek te to fitoncydy, który wykazuje silne działania przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Za czosnkiem, jako żywnością o działaniach wspomagających pracę wątroby, przemawia również obecność allicyny, która wykazuje najsilniejsze działania przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Substancja ta pomaga w niszczeniu takich drobnoustrojów jak na przykład:

  • Aerobacter,
  • Clostridium,
  • Enterobacter,
  • Escherichia,
  • Proteus,

Czarny czosnek na pasożyty

Czarny czosnek jest doskonałym rozwiązaniem na pasożyty, ponieważ ma działanie przeciwgrzybiczne. Substancje w nim zawarte skutecznie usuwają robaki i pasożyty z organizmu. Jedząc czarny czosnek regularnie zapewniasz sobie ochronę na długie lata, zarówno przed nawrotem pasożytów, jak i na przykład przed zachorowaniem na nowotwór. Zdecydowanie warto sięgać po czosnek zarówno w białej jak i czarnej postaci, bo jest to typowy przedstawiciel superfoods – żywności wysokofunkcjonalnej.

Czarny czosnek opinie

Opinie o czarnym czosnku są niemal w stu procentach pozytywne. Każdy kto zaczął go stosować po kilku tygodniach widzi zdecydowane efekty:

  • poprawę jakości skóry
  • zwiększoną odporność immunologiczną
  • zwiększenie energii
  • widoczne oczyszczenie organizmu

W internecie można przeczytać wyłącznie pozytywne opinie o czarnym czosnku. Każdy, kto go stosował zaznaczał, że efekty są widoczne już po kilku dniach lub tygodniach. Stosujący zauważyli, że poprawił się ich poziom energii, że więcej im się chce i odczuwają dużo mniejsze zmęczenie w ciągu dnia. Dodatkowo zauważyli również poprawę jakości skóry, włosów i paznokci. Wskazywali również efekty w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

Czarny czosnek badania naukowe

Badania naukowe jednoznacznie wskazują na prozdrowotne działanie czarnego czosnku. Zawiera on cztery razy więcej polifenoli i flawonoidów niż biała wersja. Dodatkowo alliina, czyli substancja występująca w czosnku, jest nietrwała w białej, niesfermentowanej wersji. Jednak w czarnym czosnku przekształca się w bardziej trwałą wersję S-allilocysteina (SAC), co pozytywnie wpływa na zahamowanie wydzielania wolnych rodników (według badania Jeong, Y. Y., Ryu, J. H., Shin, J.-H., Kang, M. J., Kang, J. R., Han, J., & Kang, D. (2016). Comparison of Anti-Oxidant and Anti-Inflammatory Effects between Fresh and Aged Black Garlic Extracts. Molecules, 21(4)).

Ponadto wykazano, że czarny czosnek ma silne działanie przeciwutleniające, co oznacza, że chroni przed chorobami autoimmunologicznymi oraz sercowo-nczyniowymi (na przykład zawał czy miażdżyca). To wyniki badania opublikowanego w Beneficial Effects of an Aged Black Garlic Extract in the Metabolic and Vascular Alterations Induced by a High Fat/Sucrose Diet in Male Rats.

czarny czosnek

Czarny czosnek ile jeść

Nie ma konkretnych zaleceń lekarskich, jak dużo czarnego czosnku powinno się jeść. Jednak warto pamiętać, że jak ze wszystkim, również z czosnkiem nie należy przesadzać. Optymalną ilością będzie na pewno kilka ząbków dziennie, jako dodatek do sałatki, pasty kanapkowej lub do obiadu. Nie należy przesadzać z ilością czosnku zjadanego w ciągu dnia, ponieważ nadmiar szkodzi. Również tak zdrowego produktu jak czosnek. Warto o tym pamiętać i zachować umiar.

Czosnek możesz wykorzystać jako dodatek do większości wytrawnych potraw, więc z pewnością nie sprawi Ci problemu dołączenie go do codziennej diety.

Czarny czosnek jak stosować

Czarny czosnek można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz przygotować z niego na przykład bardzo prostą pastę kanapkową. Dzięki temu zyskujesz doskonałą, zdrową alternatywę do tradycyjnej kanapki z serem i wędliną. Do przygotowania pasty kanapkowej będzie potrzebować tylko:

  • kilka ząbków czosnku,
  • białą fasolę
  • oliwę z oliwek
  • wodę

Całość zblenduj razem. Ilość składników dobierz według własnych upodobań oraz konsystencji pasty. Jeśli wyjdzie zbyt zwarta, dodaj więcej wody lub oliwy i odwrotnie – jeśli będzie zbyt lejąca dodaj więcej fasoli.

Czosnek będzie również świetnym dodatkiem do sałatki. Wystarczy, że przygotujesz tradycyjną sałatkę do obiadu z sałaty, warzyw i dressingu. Dodaj do tego kilka ząbków czosnku i idealna sałatka, pełna zdrowia gotowa. Smaczego!

Jak smakuje czarny czosnek

Czarny czosnek smakuje bardziej delikatnie niż jego biały odpowiednik. Jednak w smaku jest niewyczuwalny intensywny smak czosnku, a delikatny posmak. Można go porównać do smaku suszonej śliwki, ponieważ czosnek ma delikatny, wytrawny smak. Z pewnością ciekawa nuta smakowa zainteresuje również osoby, które nie przepadają za smakiem świeżego czosnku. Nie posiada też intensywnego zapachu, który odstrasza wielu. Może śmiało przygotować potrawę z jego dodatkiem i zabrać do pracy. Nikt nie wyczuje, że jesz czosnek.

Jak przechowywać czarny czosnek

Czosnek należy przechowywać w temperaturze pokojowe, w zacienionym miejscu. Można przechowywać czosnek również w koszyku, gdzie ma dostęp do powietrza. Najważniejsze, aby nie przechowywać go w lodówce. Traci wówczas swoje właściwości i smak. Jeśli lubisz mrozić nadmiar jedzenia, nie rób tego z czosnkiem. Pod wpływem zbyt niskiej temperatury traci smak i konsystencję. Po rozmrożeniu praktycznie nie będzie nadawał się do spożycia. Zalecenia te sprawdzą się zarówno w przypadku białego, jak i czarnego czosnku.

Czarny czosnek z czym jeść

Czarny czosnek nada się do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się we wspomnianej wyżej paście kanapkowej. Możesz użyć go również jako dodatek do masła, przez co stworzysz masło czosnkowe o niezwykle subtelnym smaku. Zdecydowanie warto spróbować, ponieważ tak przyrządzone masło smakuje zupełnie inaczej niż z klasycznym, białym czosnkiem. Cały przepis uzupełnij odrobiną soli i będzie pysznie.

Możesz również użyć go jako dodatku do sosu. Przygotuj danie na bazie ryżu, mrożonych warzyw, tofu lub kurczaka i sosu. W garnku ugotuj ryż, dodaj mrożone warzywa, podsmażone wcześniej tofu lub pierś z kurczaka, a następnie dodaj sos. Aby przygotować sos, potrzebujesz: sosu sojowego, czarnego czosnku, oliwy z oliwek i syropu klonowego. Wszystko razem wymieszaj i dodaj do potrawy. Aby sos miał odpowiednią konsystencję, możesz przecisnąć czosnek przez praskę lub rozgnieść go widelcem.

Podsumowanie

Czosnek, niezależnie czy biały, czy czarny jest bardzo zdrowym warzywem, który należy jeść regularnie. Pozwala długo cieszyć się zdrowiem i pełnią sił. Pomaga w regulowaniu organizmu, na przykład przez wspomaganie wątroby w oczyszczaniu organizmu. Wątroba ma w tym temacie mnóstwo pracy, ponieważ dieta przeciętnego Polaka zawiera duże ilości tłustych potraw oraz bardzo często alkoholu. Dlatego pomoc zdecydowanie się przyda. Jednak to nie wszystkie właściwości czarnego czosnku. Pomaga on bowiem również dbać o odporność. Spróbuj zacząć dodawać go do potraw w okresie jesienno-zimowym i sprawdź czy Ty i Twoje dziecko nadal będziecie często chorować. Według danych opublikowanych w przeróżnych badaniach naukowych wynika, że regularne spożywanie czosnku wyraźnie przyczynia się do podwyższenia odporności immunologicznej organizmu. Sprawdź i przekonaj się czy ten patent zadziała w Twoim przypadku. Może okazać się, że kolejne leki na podwyższenie odporności nie będą konieczne w najbliższym sezonie. Profilaktykę możesz zacząć już teraz, żeby jeszcze szybciej zobaczyć efekty.

Dodaj komentarz