PRZEPIS NA ZDROWY MAZUREK I SERNIK

15 kwietnia, 2017

Jeśli chodzi o słodkości na święta, uwierzcie, że można przygotować coś pysznego i jednocześnie zdrowego! Specjalnie dla Was, przepisy na Wielkanocne ciasta PoZdro! – Mazurro i Ser Nik :)

Wszystkiego smacznego życzy Ania Dutkowska, dietetyk, i cały zespół PoZdro!

MAZUREK NA SPODZIE JAGLANYM

Składniki (tortownica o średnicy 18cm):
– 180 g mąki jaglanej
– 2 łyżki ksylitolu
– łyżka jogurtu naturalnego
– 100 g zimnego masła
– jajko
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Do mąki dodajemy ksylitol, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Rozcieramy masło palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy jogurt i jajko – zagniatamy na gładką, jednolitą masę. Z gotowego ciasta formujemy kulkę, lekko spłaszczamy i chowamy do zamrażarki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę zostawiając wyższe brzegi. Na spodzie robimy dziurki widelcem. Pieczemy 20 minut w 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na krem:

Ugotowana kasza jaglana – 2 łyżki
Awokado typ Hass – 1 sztuka
Suszone daktyle namoczone w gorącej wodzie – 100g
Wiórki kokosowe – 2 łyżki
Powidła śliwkowe – 3 – 4 łyżki
Gorzkie kakao – 1,5 łyżki

Krem:

Z daktyli odlej wodę, zmiksuj wszystkie składniki na gładki krem. Ciastem wyłóż małą foremkę (mi zajęła połowę standardowej blaszki do ciast) zostawiając wyższe brzegi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 25 minut. Gdy ostygnie wyłóż krem i udekoruj wedle uznania.

SERNIK

Składniki

Spód z płatków owsianych:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ⅓ szklanki wody
  • czubata łyżka miodu
  • 30 g masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Sernik:

  • 600 g zmiksowanego twarogu półtłustego
  • ¾ szklanki ksylitolu
  • ¾ szklanki gęstego jogurtu
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • sok z połowy dużej pomarańczy
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie

Spód:

  1. Płatki włóż do rondelka, wlej wodę, dodaj masło, miód i cynamon – krótko podgotuj.
  2. Po ostudzeniu ułóż w tortownicy i podpiecz spód przez 10 minut w 180 stopniach, a po upieczeniu lekko ostudź.

Sernik:

  1. Wszystkie składniki umieść w misie miksera i krótko zmiksuj.
  2. Wyłóż masę na podpieczony spód. Piecz ciasto przez około 70 minut.

Przepisy: Ania Dutkowska, dietetyk PoZdro!